آبگرمکن خورشیدی | مکانیزم عمل آبگرمکن خورشیدی

آبگرمكن خورشيدی

آبگرمکن خورشیدی چیست؟

به طور کلی  آبگرمکن های خورشیدی دو دسته اند :

۱ – صفحه ای

۲ – استوانه ای

در سیستم صفحه ای که قدیمی تر است و بازده کمتری دارد باید اشعه آفتاب عمود بر صفحه بتابد تا بیشترین جذب را داشته باشد .

اما در سیستم لوله ای استوانه های موازی در هر فصل و هر ساعتی از روز در هر زاویه ای که اشعه خورشید دارد می توانند اشعه آفتاب را جذب کنند و بنابراین حتی تا دمای جوش قابلیت افزایش دما دارند . سیستم صفحه ای کم کم از دور خارج می شود.

 

مکانیزم عمل آبگرمکن چیست؟

که تشکیل شده از collector اصلی ترین قسمت آبگرمکن خورشیدی مجموعه لوله هایی است به نام کلکتور یک استوانه شیشه ای که روی سطح آنرا یک ترکیب خاص تیره رنگ پوشانده که اشعه آفتاب آنرا بشدت داغ میکند. در داخل این استوانه آب جریان دارد که گرمای استوانه را جذب کرده و گرم میشود برای جلوگیری از دست رفتن گرمای استوانه تیره رنگ، آنرا در داخل استوانه شیشه ای بزرگتری قرار داده اند که شفاف است و بین این دو استوانه خلا است . خلا عایق کاملی است و اجازه نمی دهد گرمای استوانه داخلی به استوانه خارجی برسد و تلف شود.

آیا در زمستان که دمای هوا پایین است باز هم آب را گرم می کند؟

در زمستان با سه مسئله روبرو هستیم:

الف) زاویه مایل تابش خورشید
ب ) دمای پایین هوا
ج ) روزهای کوتاه

زاویه قرار گیری تیوبها نسبت به افق طوری است که در زمستان اشعه مایل خورشید کاملاً بر آن عمود می شود و بنابراین حتی بهتر از تابستان در واحد زمان اشعه خورشید را جذب میکند.

این آبگرمکن به دلیل سیستم عایق بندی قوی مشکلی با دمای پایین هوا ندارد با وجود و کیوم یا خلا بین دو جداره تیوبها و لایه ضخیم پلی اورتان جداره تانکها تقریباً هیچ گرمایی از سیستم خارج نمی شود.

اشعه زمستان با اشعه تابستان فرقی نمی کند ،اما بد لیل کوتاهی طول روز ها و ابر بیشتر دمای حداکثری آب نسبت به تابستان پایین تر و حدود ۷۰ تا ۷۵ درجه خواهد بود.

در هوای ابری چطور؟

در هوای ابری باز هم کلکتور ها اشعه پراکنده در فضای روز را جذب می کنند و طبق آمار هوا شناسی تعداد روزهایی کاملا ابری در سال در حدود ۱۳ درصد است که با توجه به قابلیت حفظ دمای آبگرمکن بعلت عایق بندی پیشرفته آن هرگز آب این آبگرمکن سرد نمیشود حتی شبهای زمستان .

آیا گرمای آب از سایر قسمت ها هدر نمی رود؟

قسمتهای دیگر آبگرمکن مخزن های ذخیره است که با عایقبندی ضخیم و پیشرفته ای بنام پلی اورتا ن پوشانده شده و تا ۷۲ ساعت آب راحتی در سرمای ۲۰ – داغ نگه می دارد.

بازده این آبگرمکن چقدر است؟

گنجایش ۳۰۰ لیتری این آبگرمکن در پر مصرف ترین حالت برای استحمام و شستشو در تابستان روزانه و برای هفت نفر و در زمستان برای چهار نفر کاملا کافی است.

آیا آبگرمکن خورشیدی می تواند سیستم گرمایش ساختمان را هم تامین کند؟

بله اما گنجایش های بیشتری مورد نیاز است که بسته به مکان و زیر بنای ساختمان و سیستم تاسیسات باید طراحی ، محاسبه و اجراشود.

این آبگرمکن باید کجا نصب شود و چه فضایی اشغال می کند؟ در مکانی آفتابگیر معمولا در پشت بام یا در سطح شیروانی و یا در بالکن یا حتی در حیاط در جهت جنوب قابل نصب است و مساحتی حدود ۴ متر مربع اشغال می کند.

استهلاک تعمیر و نگهداری این آبگرمکن به چه صورت است؟

چون قطعات مکانیکی – الکتریکی و الکترونیکی در آن بکار نرفته استهلاک ندارد . برای کارایی هر چه بیشتر بهتر است پس از بارش برف یا جمع شدن غبار روی سطح کلکتور ها تمیز شود.

آیا لوله های شیشه ای در اثر یخ زدگی نمی ترکد؟

هرگز آبگرمکن در مقابل یخ زدگی ضمانت مادام العمردارد.

چگونه آبگرمگن خورشیدی درهزینه ها صرفه جویی می کند؟

با نصب یک آبگرمکن خورشیدی شش ماه از سال می توانید کاملا موتور خانه یا پکیج را خاموش کنید در شش ماه دیگر هم بین ۵۰ تا ۷۰ درصد صرفه جویی در مصرف گاز خواهید داشت بگذارید قبض گاز شما را خورشید بپردازد ! ضمناً طول عمر سیستم گرمایش شما افزایش میابد .

چرا تا بحال این آبگرمکن خورشیدی با این همه مزایا فراگیر نشده است؟

۱. سوبسید بسیار بالا در قیمت گاز و گازوییل تا اوایل سال ۱۳۹۰
۲. ناشناخته بو دن این انرژی نزد مردم که هنوز هم ادامه دارد.
۳. گران بودن انواع خارجی آبگرمکن خورشیدی حتی نمونه های چینی کم کیفیت بدلیل نرخ ارز و هزینه حمل و نقل بین المللی،نسبت به نمونه ایرانی که در حال حاضر منحصر به این کارخانه اس ت.
۴. مشترک بودن کنتور گاز در خیلی از مجتمع های مسکونی و عدم توافق تمام واحدها برای نصب آن البته کلیه ساختمانهای جدید و همچنین در آینده نزدیک تمام ساختمانهای قدیمی تر ملزم به نصب کنتور مجزای گاز می شوند

fadakar
ارسال دیدگاه