پرشر سوئیچ پمپ و نحوه تنظیم آن – پمپ آب

پرشر سوئیچ پمپ و نحوه تنظیم آن

پرشر سوییچ پمپ و نحوه تنظیم آن – کلید اتومات پمپ آب

از کلید اتومات دیجیتال یا به اصطلاح کله گی دیجیتال فقط برای جاهایی می توان استفاده کرد که آب ورودی به پمپ ، فشار داشته باشد (مثل آب شهری) و در جاهایی که آب ورودی به پمپ فشار نداشته باشد (مثل آب تانکرها یا استخرها که راکد است) نمی توان از کلید اتومات دیجیتال استفاده کرد. افراد اصطلاحا تجربی ، کارکرد صحیح و بدون مشکل کله گی دیجیتال را شانسی می دانند و می گویند یک جا بسته ایم خیلی خوب جواب داده ولی در جای دیگر درست کار نکرده است!!!

حال برایتان توضیح می دهم که مشکل از کجاست

این مشکل ربطی به شانس ندارد و معلول یک قاعده ساده علمی است که کمتر لوله کشی آن را می داند.

برای اینکه دلیل این امر را متوجه شوید ابتدا باید روش کار کلید اتومات پمپ دیجیتال را بدانید.

پرشر سوئیچ پمپ کلید اتومات

مکانیزم عمل پرشر سوئیچ پمپ :

ست کنترل دارای یک کلید حساس است که اگر آب با فشار ۰/۵ بار از آن رد شود کلید عمل می کند و با فرستادن برق به دستگاه ، آن را روشن می کند – حال اگر فشاری پشت دستگاه نباشد و آب داخل آن جریان پیدا نکند ، کلید اتومات عمل نکرده و دستگاه هم روشن نخواهد شد ( یعنی اگر شیر را باز کنید و آبی از آن خارج نشود پمپ هم روشن نخواهد شد )

نصب گیج فشار روی لوله آب اصلی :

بدین ترتیب ابتدا باید با نصب گیج فشار روی لوله آب شهری فشار آن را اندازه گیری کنید.اگر فشار ۱/۵ بار باشد اتومات دیجیتال تا ۱۰ متر و اگر ۲/۵ بار باشد تا ۲۰ متر کار می کند. طبق دفترچه این نهایت ارتفاعی است که اتومات دیجیتال را می توان نصب کرد ولی بر اساس تجربه شخصی اگر فشار ۳/۵ یا ۴ بار باشد کلید اتومات تا ارتفاع ۳۰ یا ۳۵ متری هم کار خواهد کرد

زمانی که آب شهری ۱/۵ بار فشار داشته باشد و مصرف کننده ۱۰ متر بالاتر از پمپ باشد ، ۱ بار فشار آب صرف غلبه بر ارتفاع ۱۰ متری ستون آب می شود و ۰/۵ بار هم به ارتفاع ۱۰ متری می رسید که باعث می شود زمانی که شیر آب را باز می کنید آب با فشار نیم بار داخل لوله جریان پیدا کند و از شیر خارج شود – جریان این میزان آب از داخل کلید اتومات باعث استارت کردن آن می شود.

استفاده از کلید اتومات ( پرشر سوئیچ پمپ ) در ارتفاع کمتر از ۱۰ متر

حال اگر فشار آب شهری از ۱/۵ بار کمتر شود (مثلا به ۱ بار برسد) و مصرف کننده (که در ارتفاع ۱۰ متری قرار دارد) آب را باز کند ، هیچ آبی از شیر خارج نمی شود در نتیجه پمپ هم روشن نخواهد شد. پس اگر فشار آب دقیقا ۱/۵ بار است و بعضی اوقات از این میزان کمتر می شود در ارتفاع ۱۰ متری از کلید اتومات دیجیتال استفاده نکنید مگر اینکه ارتفاع مصرف کننده کمتر از ۱۰ متر باشد (نهایتا ۷ یا ۸ متر)

ارتفاع پمپ کلید اتومات

نکته مهم پمپ آب و تنظیم پرشر اتومات :

همیشه ۰/۵ بار ضریب اطمینان در نظر بگیرید – یعنی اگر فشار آب شهری ۲ بار است دستگاه را برای ارتفاع ۱۰ متری و اگر ۳ بار است برای ارتفاع ۲۰ متری در نظر بگیرید

کلیدهای اتومات دیجیتال همگی یک مکانیزم دارند از مدل های ارزان قیمت چینی گرفته تا انواع با کیفیت ایتالیایی و کارک

رد صحیح همه آنها وابسته به فشار آب ورودی پمپ می باشد – پس اینگونه نیست که مثلا مدل های چینی تا ۲ طبقه و مدل های ایتالیایی تا ۴ طبقه جواب بدهند.

اتومات های دیجیتال ایتالیایی مثل pentax و Lowara تنها هنرشان قابلیت تنظیم فشار استارت می باشد یعنی می توانید این اتومات ها را طوری تنظیم کنید که مثلا اگر فشار پمپ به کمتر از ۱ یا ۱٫۵ یا حتی ۲ رسید استارت کند.

بدین ترتیب می توانید تنظیم کنید که اگر فشار آب ورودی زیاد بود و یا اینکه مصرف آب خیلی کم بود ، پمپ روشن نشود (مثلا زمانی که فلاش تانک پرمی شود یا آب شیرین کن آب مصرف می کند) که این امر باعث کاهش اصطهلاک پمپ می شود
همچنین می توانید اتومات دیجیتال Pentax را روی حداکثر قرار دهید تا به محض باز کردن شیر آب و کمترین مصرف آب ، پمپ روشن شود.

نکته :

از آنجایی که کلید اتومات قابل تنظیم Lowara برای پمپ های ۳ اسب می باشد و قیمتش هم بیش از ۴ برابر Pentax می باشد استفاده از آن متداول نیست به همین خاطر در سر خط مقاله از Pentax به عنوان بهترین کلید اتومات ایتالیایی نام بردیم.

پمپ پنتاکس و لورارا

نحوه تنظیم پرشر سوئیچ پمپ چیست :

برای تنظیم کلید اتومات پمپ ابتدا یک شیر را داخل منزل تا انتها باز می کنیم و سپس به محل نصب پمپ می رویم و شیر خروجی پمپ را می بندیم. بعد از خاموش شدن پمپ ، کمی شیر را باز می کنیم تا اندازه ای که آب کمی بیشتر از شیر سماور جریان پیدا کند – در این حالت اگر پمپ روشن شد پیچ تنظیم را کمی به سمت چپ یا منفی می چرخانیم این کار را چندین بار انجام می دهیم تا جایی که با کم باز کردن شیر ، پمپ روشن نشود (همانطور که قبلا گفتیم اگر با مصرف حداقلی آب هم پمپ روشن شود ، در تمام مدتی که فلاش تانک پر می شود و یا آب شیرین کن کار می کند پمپ روشن می ماند)

در مرحله بعد آب را تا نیمه باز می کنیم – اگر پمپ روشن شد که نیازی به تنظیم ندارد ولی اگر روشن نشد باید پیچ تنظیم را کمی به سمت راست یا + بچرخانیم

نکته: برای تنظیم صحیح و آسان کلید اتومات باید شیر خروجی آن از نوع دسته گازی باشد تا بتوانید سریع آن را باز و بسته کنید.

نکته ۲: بهترین شیر دسته گازی که مخصوص لوله سبز است و در دو سرش هم دارای قفل و واشر است و نیازی هم به نوار تفلن ندارد مارک ipi و ساخت چین است. تعویض این شیرها به دلیل اینکه در هر دو سر دارای قفل می باشند خیلی ساده است و به راحتی می توانید قفل را باز کنید و شیر خراب را تعویض کنید و برای تعویض آن نیازی به لوله کش نیست.
این شیر هم مثل DN محصول درجه یک چین می باشد.

برای درک بهتر این موضوع یک مثال می زنم :

تنطیم پرشر سوئیچ پمپ کلید اتومات

  • فشار ورودی پمپ ۲/۵ بار است.
  • ارتفاع مصرف کننده ۱۵ متر است.
  • در این حالت ، بدون پمپ ۱ بار فشار خواهیم داشت.
  • فرض کنیم کلید اتومات را روی منفی ترین حالت یا ۰/۵ بار تنظیم کرده اید .
  • حال شیر را باز می کنیم – ۱/۵ بار از فشار آب شهری صرف غلبه بر ارتفاع ۱۵ متری ستون آب می شود و آب با فشار ۱ بار از لوله خارج می شود.
  • در این حالت ، نشانگر فشار سنج روی پمپ از ۲/۵ بار روی ۱/۵ بار می آید (۱/۵ بار ثابت است و از این کمتر نخواهد شد چون این میزان فشار به صورت ثابت وجود دارد تا آب ۱۵ متر بالا برود) و چون روشن شدن اتومات را روی ۰/۵ بار تنظیم کرده
  • ایم پمپ استارت نمی کند – در این شرایط باید پیچ تنظیم را روی مثبت ترین حالت بگذارید تا پمپ روی ۱/۸ تا ۲ بار روشن شود

نکته ۱ : هر چه ارتفاع مصرف کننده بالاتر باشد بهتر است پیچ تنظیم را به سمت + بچرخانید (در مثبت ترین حالت ، پمپ حدودا روی ۲ بار یا بیشتراستارت می کند)

نکته ۲ : روی منفی ترین حالت ، اگر فشار به ۰٫۵ بار برسد پمپ روشن می شود و روی + ترین حالت اگر فشار به ۲ برسد پمپ روشن می شود.

مزایای کلید اتوماتیک دیجیتال – پرشر اتومات – پمپ در مقابل کلید اتوماتیک مکانیکی

که به همراه مخزن باد (مخزن تحت فشار) کارمی کند :

۱: عمر کلید اتومات دیجیتال پمپ خیلی طولانی است و حداقل ۴ – ۵ سال بدون نیاز به تنظیم و تعمیر کار می کند ولی سیستم های مخزن تحت فشار مدام نیاز به تنظیم باد و تعویض مخزن باد دارند و تیوپ آنها در کمتر از ۱ سال سوراخ می شود مگر اینکه مخزن باد grundfos بخرید که حداقل ۲ ۳ سال نمی ترکد ولی حدودا هر یک سال باد کم می کند و باید باد آن را تنظیم کنید (باد مخزن که کم شود تنظیم کلید مکانیکی به هم می خورد و باید دوباره آن را روی فشار باد استاندارد تنظیم کنید – برای این کار هم باید ابتدا آب داخل لوله ها را خالی کنید یا مخزن را باز کنید و پس از تنظیم باد ، دوباره آن را سر جایش ببندید)

کلید اتوماتیک مکانیکی
کلید اتوماتیک مکانیکی

به طور کلی سیستم های مخزن تحت فشار نهایتا ۸ ماه بدون دردسر کار می کنند.

۲: فشار آب در حین استفاده ثابت است (به دلیل اینکه پمپ در تمام مدتی که آب باز است روشن می ماند و مثل سیستم های اتومات مکانیکی در زمان باز بودن آب ، دستگاه روشن / خاموش نمی شود) ولی در سیستم های مخزن تحت فشار چون سیستم معمولا بین ۳ تا ۵ بار استارت و استاپ می کند مدام تغییر فشار خواهیم داشت.

۳: فشار و دبی آب در اتومات های دیجیتال ، حداقل ۳۰ الی ۴۰ درصد بیشتر از سیستم های مخزن تحت فشار است (چون در سیستم های مخزن تحت فشار ، مقداری از فشار پمپ صرف غلبه بر تیوپ باد داخل مخزن می شود).

۴: در صورت قطع شدن آب ، پمپ بعد از ۸ الی ۱۰ ثانیه خاموش می شود و بدین ترتیب از سوختن پروانه و الکتروموتور پمپ جلوگیری می شود ولی در سسیتم های اتومات مکانیکی زمانی که آب قطع شود فشار پمپ افت می کند و پمپ انقدر درجا کار می کند تا بسوزد.

تنظیم کلید اتومات پمپ

۵: اکثر کلید های اتومات دیجیتال نیاز به تنظیم ندارد و مدلهایی هم که پیچ تنظیم دارند به راحتی توسط خود مصرف کننده قابل تنظیم هستند و نیازی به لوله کش نیست.
همچنین تنظیم آن تا آخر عمر دستگاه دست نخورده باقی می ماند و مثل سیستم های مخزن بادی نیست که با کم شدن باد مخزن ، تنظیم آن به هم بخورد. در ضمن تنظیم کلید اتومات مکانیکی سخت تر و زمان بر تر است به طوری که خود لوله کش ها هم در زمان نصب ، کلی با آن کلنجار می روند و معمولا خود مصرف کننده نمی تواند آن ها را تنظیم کند.

۶: در صورت قطع برق یا خرابی پمپ ، هیچ نیازی به باز کردن شیر Bypass نیست و آب شهری کاملا به مصرف کننده می رسد. این در حالیست که در سیستم های با مخزن تحت فشار ، در صورت قطع برق ، آب خیلی کمتری به مصرف کننده می رسد و باید Bypass را باز کرد.

با توجه به مزایای کلید اتومات دیجیتال بهتر است تا جای ممکن از این سیستم استفاده کنیم و فقط در مواردی که مصرف کننده در ارتفاع بالایی قرار دارد (بیش از ۱۵ الی ۲۰ متر بالاتر از پمپ) یا آب ورودی فشار ندارد از سیستم های مخزن بادی استفاده کنیم.

معایب کلید اتومات دیجیتال پمپ (پرشر سوئیچ پمپ ) :

۱: برای جاهایی که آب ورودی فشار ندارد نمی توان از آن استفاده کرد (برای پمپاژ آب تانکرها ، استخرها و …)

۲: در این سیستم بلبرینگ و نافی پمپ به دلیل کارکرد طولانی تر و ممتد پمپ نسبت به سیستم های مخزن تحت فشار زودتر خراب می شود. برای جلوگیری از این امر باید زمانی که مثلا حمام هستید گه گاه آب را ببندید تا پمپ خنک شود – با این کار علاوه بر صرفه جویی در مصرف آب ، از داغ کردن و سوختن بلبرینگ و نافی جلوگیری می کنید.

۳: اگر فشار آب شهری افت کند و کمتر از میزان مورد نیاز بشود اتومات عمل نمی کند و برای استارت پمپ مجبور هستید یک بار برق پمپ را قطع و وصل کنید یا کلید روی اتومات دیجیتال را فشار دهید تا پمپ روشن شود.البته تا زمانی که فشار آب به حالت نرمال خود نرسیده برای هر بار استارت پمپ باید این کار را دوباره انجام دهید (این کار برای موارد ضروری است مثلا زمانی که پمپ استارت نکرده و مصرف کننده نیاز مبرم به آب دارد)

نکته مهم : پمپ بعد از استارت دیگر خاموش نمی شود و مصرف کننده می تواند از آب استفاده کند ولی زمانی که آب را ببندد و پمپ خاموش شود دیگر پمپ استارت نمی کند تا دوباره برق آن را قطع وصل کند.

عیب یابی کلید اتومات دیجیتال (پرشر سوئیچ پمپ ) :

بدون اینکه آب باز باشد پمپ روشن / خاموش می شود :
این حالت زمانی رخ می دهد که فشار استارت بیشتر از فشار آب شهری تنظیم شده باشد – برای رفع این مشکل ، پیچ تنظیم را کمی به سمت منفی بچرخانید تا مشکل حل شود.

همیشه باید فشار استارت را کمتر از فشار آب شهری تنظیم کنید چون تمام اتومات های دیجیتال مخزن باد ندارند (فقط یک مدل اتومات دیجیتال pentax وارد بازار شده که مخزن باد ۰٫۴ لیتری دارد و ساخت italtecnica می باشد) و زمانی که دستگاه خاموش می شود فشار کم کم افت می کند تا جایی که فشار اتومات دیجیتال به فشار آب شهری می رسد و اگر فشار استارت بالاتر از فشار آب شهری تنظیم شده باشد پمپ مدام روشن می شود.

به عبارت دیگر برای اندازه گیری فشار آب شهری کافی است بعد از چند دقیقه که دستگاه خاموش بود به مانومتر (نشانگر فشار) نگاه کنید.

fadakar
ارسال دیدگاه